Obstajata dve glavni vrsti mandljevega olja: sladko in grenko.
Grenkega mandljevega olja ne smete zaužiti ali nanašati na kožo, medtem ko je sladko mandljevo olje varnejša izbira, saj ima za kožo prijaznejše lastnosti in vsebuje koristna hranila.
Vitamin A v mandljevem olju prihaja iz dveh virov, prve skupine, imenovane retinoid, in druge skupine, imenovane retinol. Vitamin A tako pomaga stimulirati regeneracijo celic in antioksidante za zaščito pred poškodbami, vključno s tistimi, ki jih povzroča UV-sevanje.
Sladko mandljevo olje je na voljo v dveh oblikah: rafinirano in nerafinirano, pogosto imenovano ""hladno stiskano"". To razlikovanje se nanaša na postopek, kako je olje pridobljeno iz mandljev in pripravljeno za uporabo. Hladno stiskano mandljevo olje, ki vključuje ekstrakcijo brez visoke temperature ali kemičnih topil, velja za posebno ugodno, saj ta postopek pomaga ohraniti bistvena hranila v olju.